Ev YapımıSağlık

Nar Sirkesi Nasıl Yapılır?

Ben tüm sirkelerimi tek metotla yapıyorum. Baştan değişik metotlar denedim.

Ama en sağlıklı ve keskin sirkeyi  bu metotla elde ettim. İşte tarifim:

Muhakkak başlangıç tarihimi ve hangi meyvanın sirkesi olduğunu  etikete yazıp kavanoza yapıştırıyorum. Takip etmek açısından faydalı oluyor, sizde uygulayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
Makale Devam Ediyor
  • 5 kg lık cam kavanoz
  • İçme suyu
  • 2-3 kg nar
  • Sirke anası ,yoksa fermente olmuş doğal sirke, oda yoksa bal
  • İlk sirke mi kurarken evde bal vardı, ben sirke kurmaya balla başladım. Beş kg lık kavanoza üç çorba kaşığı koydum. Süreç tamamlandığında hem sirke anam oluştu, hemde fermente olmuş doğal sirkem vardı. Şimdi her sirkemden oluşmuş  sirke anam olduğu için yeni sirke hazırlarken  sadece sirke anası kullanıyorum. Dediğim gibi bu üçünden birini kullana bilirsiniz…
  • Ama en verimli  ve en keskin sirkenin sirke anasıyla olduğunu tespit ettim. Sirkesini yapmak istediğiniz meyvelerin organik olmasına dikkat edin. Meyveleri kabuklarıyla kullandığımızdan ilaçsız ve mumsuz olmalı. Yıkadığımız meyvelerin tamamen kurumasını sağlayalım. Sonra küçük parçalara ayıralım. Ben Cam kavanozun yarısı kadar kurmak istediğim meyveyi koyuyorum, üzerine içme suyu ilave ediyorum. Sirke anasını koyuyorum. Kavanozda fermantasyon başladığında taşma olmaması için suyu tam doldurmuyorum. Yaklaşık dört beş parmak altında bırakıyorum. Ve üzerini bir tülbentle örtüyoruz. Sonra 15-20 gün sabah akşam karıştırıyorum.
  • Meyveler üstte olduğundan karıştırmazsanız küflenme olabilir. Özellikle buna dikkat edelim. Yoksa meyvelerin suyun dışında kalan kısımları küflenir ve atmak zorunda kalabiliriz. Sonra meyveler  yavaş yavaş kavanozun dibine doğru çökmeye başlıyor. Tamamen dibe çöktüğünde karıştırmayı  bırakıyoruz. 15-20 gün sonra  kavanozun üzerinde sirke anası, sirke kurtçukları ve sirke sinekleri oluşuyor… Sonra oluşan sirke anası da dibe çöküyor, bundan 15-20 gün sonra sirkenizi süzebilir siniz. Toplam süreç yaklaşık iki yada üç ay…
  • Kışın  ortam soğuk olduğu için daha da uzun sürebiliyor. Sirkeyi ne kadar uzun zaman bekletirseniz o kadar iyi olur. Süzerken sirke anamızı fazla zarar vermeden alıyoruz, onunla hemen yeni bir sirke kurabiliriz. Eğer kullanmayacaksak bir miktar üzerine sirke ilave ederek ağzı kapalı bir kapta karanlık serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Süzdüğümüz meyveleri atıyoruz, tekrar kullanmıyoruz.
  • Sirkenizi tattığınızda keskinliği iyiyse bir çay kaşığı kaya tuzunu fermantasyonu kesmek için ilave ettikten sonra sirkenizin ağzını sıkıca kapatıp serin karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Eğer keskinliği az ise tekrar cam kavanozuna döküp ( meyve posasını muhakkak atın  tekrar içine koymayın ) sirke ananızı da ilave edip üzerini tülbentle kapatıp   sirke keskinliği oluşana dek, bir  kez daha bekletmeye devam edebilirsiniz.
  • Birde ne kadar iyi süzerseniz süzün evde yaptığımız sirkeler hazırlar kadar net ve parlak olmaz. Bir miktar tortu muhakkak kalır, oda zamanla dibe çöker. Genelde az meyve  ve çok su kullanıldığında,yada ekşi meyvelerde sirkeleşme geç olabiliyor… Diğer yazılarımda süreçlerini resimlediğim sirkelerin yapılış aşamalarını daha ayrıntılı görebilirsiniz. Afiyet ve şifa olsun….

Yazar


Makale Arşivi sitesinden daha fazla şey keşfedin

En son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için ücretsiz abone olun.

Kaynak
S. Alsan Çiftlik Hayatı

Bir Yorum Yazın

İlginizi Çekebilir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Makale Arşivi olarak, sizlere değer katacak bilgileri sürekli araştırıyor ve en güncel makaleleri sizinle paylaşıyoruz.
Bu platformu ayakta tutan en önemli destek, reklamlardan elde edilen gelirlerdir. Reklamlarımızı, sizlere en iyi deneyimi sunmak adına, mümkün olan en az rahatsız edici şekilde yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Sizden ricamız, bu değerli içeriği sürdürebilmemiz için reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olmanızdır. Desteğiniz, gelişmeleri size ulaştırmaya devam etmemize katkı sağlayacaktır.