HaberTeknoloji

TikTok’un Gizli Belgeleri Ortaya Çıktı: Gençlere Yönelik Tehlikeler Göz Ardı Edilmiş

Sosyal medya devi TikTok’un iç yazışmaları ve araştırmaları, şirketin uygulamanın Amerikalı gençler üzerindeki zararlarına kayıtsız kaldığını ortaya koydu. Kentucky Başsavcılığı’nın açtığı davada yanlışlıkla açığa çıkan gizli belgeler, TikTok’un kendi araştırmalarının birçok çocuk güvenliği endişesini doğruladığını gösteriyor.

Belgeler, TikTok’un kullanıcıların ortalama 35 dakika içinde uygulamaya “bağımlı” hale gelebileceğini tespit ettiğini ortaya koyuyor. Şirket içi araştırmalar, aşırı kullanımın analitik beceriler, hafıza oluşumu, bağlamsal düşünme ve empati gibi yeteneklerde kayıplara yol açtığını ve kaygıyı artırdığını gösteriyor.

TikTok’un ebeveyn kontrolü özelliklerinin etkisiz olduğu da belgelerde yer alıyor. Örneğin, günlük 60 dakikalık varsayılan süre sınırı, gençlerin uygulama kullanımında sadece 1,5 dakikalık bir düşüşe neden olmuş.

Makale Devam Ediyor

Ayrıca, şirketin algoritmasının “çekici olmayan” kullanıcıları arka plana iterek dar bir güzellik normu dayattığı ve gençlerin özgüvenini zedeleyebilecek güzellik filtrelerini teşvik ettiği de ortaya çıktı.

Belgeler, TikTok’un kendi tahminlerine göre 17 yaş altı akıllı telefon kullanıcılarının %95’inin uygulamayı kullandığını gösteriyor. Buna rağmen şirket, zararlı içerikleri tespit etmede ve 13 yaş altı kullanıcıları uzaklaştırmada yetersiz kalmış görünüyor.

Bu ifşaatlar, TikTok’un gençlerin güvenliğini sağlama konusundaki taahhütlerinin samimiyetini sorgulatıyor ve şirketin uygulamayı bağımlılık yapıcı hale getirmek için bilinçli olarak tasarladığı iddialarını güçlendiriyor.

Kaynak: https://www.npr.org/2024/10/11/g-s1-27676/tiktok-redacted-documents-in-teen-safety-lawsuit-revealed

Yazar


Makale Arşivi sitesinden daha fazla şey keşfedin

En son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için ücretsiz abone olun.

Bir Yorum

  1. Sayıın Fatih Altaylı aylar öncesinde bu konuyu birkaç kez dile getirdi ama kulak asan olmadı.

Bir Yorum Yazın

Başa dön tuşu