Neredeyse tüm tür canlıların dişileri için eş seçmek zor bir karardır. Dişilerin bir eş seçerken simetriyi dikkate alıp almadığı ise uzun zamandır üzerinde durulan bir meseledir.
Meyve sineklerine dönecek olursak her iki kanatın da eşit şekilde simetrik olması durumunda çıkan sesler çiftleşmede kritik bir rol oynar.
Vijendravma isimli araştırmacının Drosophila melanogaster (erkek meyve sineği) üzerinde yaptığı çalışmada simetrinin çiftleşme üzerindeki etkisini inceledi. Yapılan çalışmalar sonucunda bir dişi için rekabet etmek üzere değişen yerçekiminde yetiştirilen erkek çiftlerini rastgele seçtiler.
Çoğu dişinin daha simetrik erkekleri tercih ettiğini ortaya çıktı. Araştırmacılar ayrıca kanat simetrilerini değiştirmek için sinekler üzerinde genetik ve cerrahi manipülasyonlar yaptılar.
Erkek meyve sinekleri kanatlarını uzatarak ve titreştirerek ürettikleri sesler Drosophila flört şarkılarına çevirdi. Her iki kanat da eşit şekildeyse, her biri benzer sesler çıkacaktır. Ancak asimetriklerse, fark şarkıya yansıyacaktır.
Gerçekten de, sol kanat ve sağ kanat tarafından üretilen seslerin analizi sonucunda reddedilen asimetrik kanatlı erkeklerin farkı anlaşılıyor. Yani dişi meyve sinekleri şarkıyı düzgün okuyanı seçiyor.
Makaleye Yorum Yaz Rastgele Makale Getir
Makale Arşivi sitesinden daha fazla şey keşfedin
En son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için ücretsiz abone olun.