Hayvanlar

Çizgilerin Kırdığı Gerçeklik: Kamuflaj

Hadi kamuflaj sanatına bir de onların gözünden bakalım:

İnsanlar trikromatiktir. Yani üç tip koni hücresine sahip olan bizlerin normal renk görüşü resmin üst kısmında yer alıyor (Human vision).

Kısa (mavi), orta (yeşil) ve uzun (kırmızı) dalga boylarına tepki veren bu üç tip koni hücresine sahip oluşumuz görünür ışık spektrumunda birçok rengi görmemizi sağlar.

Makale Devam Ediyor

Birçok memeli ise bizim aksimize dikromatiktir. Bundan ötürü de daha az renk görürler. İşte renk görüşündeki bu farklar kaplanın kamuflajını bizim için fazlaca öne çıkarıyor. Kamuflajların çoğunda çizgiler hayvanın siluetini kırmayı sağlar. Yani kamuflaj olmada sadece renkler değil çizgilerde fazlaca önemli. Yani bizlerin fotoğrafın üst kısmındaki gibi rahatça kaplanı görebilmeniz onun kamuflaj konusunda yetersiz olduğu anlamına geliyor. Ancak onun rakipleri kendisini aşağıdaki gibi görünüyor.

Kısaca şöyle diyebiliriz aslında: Kaplanlar çevresiyle mükemmel bir uyum içindedir – en azından insanlar dışındaki memelilerin gözleriyle.

Araştırmacılar bu konu ilişkin şunları da ekliyor: “Sonuçlarımıza dayanarak ve insan olmayan memelilerin çoğunun turuncu ve yeşili güvenilir bir şekilde ayırt edemeyen dikromatik renk görüşüne sahip olduğu göz önüne alındığında, alıcı dikromatikse aslında yeşil olmanın çok az faydası olduğu anlaşılıyor,” Bu nedenle, ana avları diğer memeliler (örneğin geyikler) olan yırtıcılar (örneğin kaplanlar), üç renkli bir bakış açısından yeşil renklendirmeyi evrimleştirmek için çok az evrimsel baskı yaşarlar.”

En genel tabirle hayvanların renk görüşünün çok gizemli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü renkler hayvanlar tarafından hem kromatik (dalga boyuyla ilgili) sinyaller hem de akromatik (yoğunlukla ilgili) sinyaller olarak görülebilir.

Referanslar

Yazar

Bir Yorum Yazın

Başa dön tuşu