Uzay

Ayın Karanlık Tarafından Alınan Örneklerle Dünyaya Geri Dönüş

Çin’in Ay aracı Chang’e-6, Ay’ın uzak tarafından kaya ve toprak örnekleri topladığı tarihi bir görevin ardından 25 Haziran’da Dünya’ya döndü. Bu başarı, insanlık tarihinde ilk kez Ay’ın bize göre karanlık yüzünden örnek getiren ilk görev olma özelliğini taşıyor.

Chang’e-6, 1 Haziran’da, güneş sistemindeki en büyük meteor çarpma alanı olan devasa Güney Kutbu-Aitken Havzası’nın içinde bulunan Apollo kraterine indi. İki günlük bir süre zarfında sonda, bir kepçe ve matkap kullanarak 2 kilogram Ay malzemesi topladı. Ardından, örnekler 3 Haziran’da Ay yörüngesinde bekleyen bir dönüş aracına fırlatıldı.

Bilim insanları bu görevden dolayı oldukça heyecanlı çünkü Ay’ın öteki yüzünden alınan örnekler, Ay’ın tarihi ve evrimi hakkında paha biçilmez bilgiler sağlayabilir. Ay’ın bize bakan yüzünün volkanik aktivite kanıtlarıyla dolu olmasının aksine (maria olarak bilinen karanlık volkanik düzlükler şeklinde), öteki yüzünde çok az volkanizma belirtisi var. Bu farkın nedeni bir gizem, ancak Chang’e-6’dan alınan örneklerin bazı cevaplar sunması umuluyor.

Orta Florida Üniversitesi’nden bir gezegen jeoloğu olan Kerri Donaldson Hanna, bazı bilim insanlarının yakın yüzdeki kabuğun daha ince olduğuna ve daha fazla magmanın yüzeye çıkmasına izin verdiğine inandığını açıklıyor. Güney Kutbu-Aitken Havzası’ndaki çarpma olayının kabuğu zayıflatıp volkanik aktiviteye yol açmış olması da mümkün. Chang’e-6’dan alınan örnekler bu teoriyi doğrulamaya yardımcı olabilir.

Bu görev, Çin’in Ay keşfinde bir başka önemli kilometre taşı ve 2019’da Chang’e-4’ün öteki yüze başarılı inişini takip ediyor. Chang’e-6 görevi yalnızca Çin’in uzaydaki hükmünü sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda doğal uydumuz ve güneş sistemi hakkındaki anlayışımızı potansiyel olarak devrim yaratabilecek paha biçilmez bilimsel veriler de sağlıyor.

Donaldson Hanna, gelecek için heyecanlı olduğunu dile getirdi ve “Ay bilimcisi olmak için harika bir zaman” dedi. Gelecekteki görevlerin Ay yüzeyindeki yeni ve benzersiz yerleri hedeflemesiyle, Ay’ın gizemlerini çözmeye daha da yaklaşıyoruz.

Referanslar :
sciencenews.org
youtube

Makale Devam Ediyor



Makale Arşivi sitesinden daha fazla şey keşfedin

En son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için ücretsiz abone olun.

Bir Yorum Yazın

Başa dön tuşu